Гениалната дигитална кампания на немските железници

Немската железопътна компания Deutsche Bahn увеличи с продажбите си с 24%, чрез дигитална кампания за насърчаване на почивките в страната.


В кампанията са използвани снимки на живописни места в Германия, които много наподобяват известни туристически дестинации по света. Към всяка дестинация са посочени и цените за пътуване – със самолет до чуждестранна дестинация или с немската железница до родните забележителности. Целта на кампанията е да насърчи германците да почиват в собствената си страна. И изглежда успяват.Как са го направили?


Според железниците, 72% от германците пътуват в чужбина за ваканциите си. Операторът иска да ги убеди, че престоят в собствената им страна може да бъде също толкова вълнуващ, колкото и в чужбина, и много по-изгоден.

Deutsche Bahn, заедно с Ogilvy Germany (изпълнител на кампанията) и Getty Images, използват „lookalike“ алгоритъм за идентифициране на немски локации, наподобяващи емблематични международни забележителности. Мотото е „No Need to Fly – Around the World in Germany“ - Няма нужда да летите - около света в Германия, а съпътстващият хаштаг е #noneedtofly.


Използвайки данни от Facebook, компанията таргетира немските травъл ентусиасти, проявили интерес към конкретните дестинации в Instagram и Facebook. И накрая, чрез технология за geo-tagging и Google Search на аудиторията се представят видеореклами с цени в реално време сравняващи две великолепни локации (една в Германия и една в друга държава) и подробно описаните разходи за пътуване от най-близкото летище до съответната страна. Видеоклипът на кампанията съпоставя хилядите евро, които струва пътуване до дестинации като Венеция, Ванкувър или Токио, с пътуването от 19 евро с влак, за да посетят не по-малко грабващата близка дестинация. През първите 13 дни от кампанията са генерирани 750 уникални реклами.


Резултатите

Промоцията „Няма нужда да летите - около света в Германия“ има 6,61% процента конверсии и е генерирала 24% увеличение на приходите.Източници: Deutsche Bahn - https://inside.bahn.de/

D&AD - shorturl.at/bhmC4