Как социална мрежа TikTok стана популярна почти колкото FacebookTikTok е социална мрежа, която позволява на потребителите да качват кратки музикални клипове с добавени към тях специални ефекти, танци, караоке с известни песни и за обмен на съобщения. В Китай тя е известна като „Douyin“.


Лансирана през септември 2016 г., в момента е водеща видео платформа за кратки клипове в Китай и става все по-известно и в други страни. Приложението предлага лесни инструменти за редакция на клиповете директно в телефона. То е сред най-популярните в света с над 1 млрд. изтегляния, показват данните на Sensor Tower. Това го прави и първото китайско приложение, което достига 1 млрд. глобални тегления.


Приложението е на четвърто място след Facebook, Instagram и Snapchat, като най-използваното приложение за социални мрежи в американската версия на Google Play Store, показват данни на SimilarWeb.Приложението се радва на голяма популярност и сред американските тийнейджъри. Над 60% от активните месечни потребители в САЩ, които са 26.5 млн. са младежи на възраст между 16 г. и 24 г.


На какво се дължи популярността на TikTok? Успехът на TikTok в САЩ може да се дължи най-вече на придобиването на Musical.ly през 2017 г. Функциите на тази платформа постепенно бяха добавени към TikTok. Така активните потребители на TikTok в САЩ се увеличиха с 30 млн. за първите три месеца след сливането, показват данни на Apptopia.


Какви са критиките към TikTok? През октомври т.г. американският сенатор Марко Рубио поиска комисията по национална сигурност да разследва собственика на TikTok – пекинската компания ByteDance Technology и придобиването на Musical.ly с аргумент, че тя се използва от китайското правителство, за да цензурира политическо съдържание. Рубио отбелязва, че въпреки че протестите в Хонконг доминираха международните новини по това време, в „приложението има само няколко клипа“ от протестите.


В последствие и изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг се намеси в темата, като обяви, че приложението е цензурирало политически протести. TikTok отхвърля обвиненията, че Китай цензурира съдържанието и казва, че „не се влияе от нито едно чуждо правителство“.


Какви регулаторни препятствия има пред компанията? През февруари т.г. ByteDance се съгласи да плати глоба в размер на $5.7 млн. на Федералната комисия по търгови в САЩ заради факта, че TikTok е събирала лични данни на непълнолетни. В Индия местен съд наложи временна забрана на тегленето на TikTok през април т.г., като обвини приложението, че окуражава порнографията и може да изложи деца на риск от сексуални насилници.


Колко важен е TikTok за ByteDance? Това е най-успешната платформа на ByteDance извън Китай. 7-годишният стартъп притежава и китайския агрегатор на новини Jinri Toutiao, което означава „Заглавията днес“. Компанията, която по неофициални данни, през миналата година е била оценена на $78 млрд., притежава и китайска версия на TikTok, която се казва Doyuin. През 2015 г. тя пусна и международна версия на Jinri Toutiao, която се казва TopBuzz, като слуховете са, че сега се търси нов собственик на тази платформа.

ByteDance има приходи на стойност между $7 млрд. и $8.4 млрд. за първата половина на тази година, което е по-добър резултат от очакваното, съобщава Reuters. TikTok е популярен и в Индия, Великобритания, Франция, Австралия и Канада. Приложението тепърва започва да развива потенциала си за печелене на пари, докато Douyin вече носи приходи от реклама.