Хаштаг, емотикони и още думи и фрази, които определят изминалото десетилетие


Думите и фразите, които ще откриете в списъка на Mashable по-долу станаха популярни през изминалото десетилетие. Те със сигурност улавят идеите и феномените, които управляваха този момент от нашия живот.


За съставянето на този списък е направена консултация с редица експерти, включително интернет лингвистът и автор на Because Internet Гретчен Маклулох, социолингвистът от колежа Понома Никол Холидей, лексикографката на Dictionary.com Хедър Бониковски и старши редактор на научните изследвания Джон Кели.


Хаштаг

През изминалото десетилетие хаштагът промени начина, по който използваме социалните медии, стартира революционни социални движения и стана част от начина ни на изразяване. Началото е дадено през 2007 година, когато технологичният иноватор Крис Месина за първи път заявява в Twitter, че трябва да се използват хеш-маркери, за да се създадат „канали“, които хората да използват за откриване на информация. Отговарят му, че „тези неща са за глупаци“, но след това в крайна сметка през 2009 година хаштаговете вече влизат в употреба.


Емотикони

През 2010 година емотиконите се превърнаха в най-популярната форма на онлайн комуникация с жестове. За да компенсираме липсата от физическия контакт, който обикновено имаме при разговор лице в лице, започнахме да използваме символни изображения и икони.


Хипстър

Всяко поколение се нуждае от насмешлив етикет за своите модерни млади хора. Така например, миролюбивите дългокоси младежи през 60-те години на миналия век бяха наречени хипита. А хората родени между 80-те и 90-те години на миналия век – милениали. Днес с терминът „хипстър“ се описва модата на разпуснатите тениски, очилата с големи рамки и дънките над пъпа.

Според Dictionary.com, думата „хипстър“ е използвана за първи път в края на 30-те години на миналия век във връзка с „човек, който има познания или се интересува от джаз“. Това се разминава с нашите съвременни стереотипи на хипстерите, които следват тенденциите в момента.


Климатични промени

През последното десетилетие фразата „глобално затопляне“ се трансформира в „климатични промени“. Причината е, че хората, отричащи глобалното затопляне като президента на САЩ Доналд Тръмп, омаловажиха проблема и този термин спря да стряска хората и да ги кара да се замислят. От 2005 година насам учените настояват вместо „глобално затопляне“ да се използва фразата „климатични промени“, защото според тях тази фраза описва по-точно мащабите и обхвата на промените в климата.


Културна война

Съвременната концепция за американската културна война датира от началото на 90-те години, но поляризиращите „бойни линии“ се утвърдиха през последното десетилетие. Днес фразата „културна война“ вече е международен термин, с който се описва войната между общества или социални групи, които имат и са характеризирани от различни идеи и идеали, вярвания, философии, културни ценности и модели на поведение.