Facebook разработват приложение за лицево разпознаване предназначено за служителите на фирми


Компанията обръща специално внимание на биометричните технологии и тестват функция за лицево разпознаване на потребителите при логин в социалната мрежа. Инвестициите им в тази сфера, обаче породиха редица въпроси, свързани със сигурността на потребителите и предизвикаха мащабно дело срещу Facebook в САЩ. Обвинението е, че социалната мрежа използва неправомерно данни от алгоритмите с лицево разпознаване и също така искат финансова компенсация в размер на $35 млрд. Въпреки тези проблеми Facebook продължават да експериментират с технологията.


Така например от BusinessInsider ни информират, че служителите на компанията са използвали мобилно приложение с лицево разпознаване още преди няколко години. Според данните поне една от версиите на този софтуер е позволявала да разпознават приятелите и съучениците си единствено като насочат смартфона към лицата им. На практика мобилното приложение е разработено с идеята да може максимално бързо да идентифицира самоличността на даден човек с активен профил в социалната мрежа. Този софтуер не е представян публично досега.


Въпросното приложение е разработено за служителите на компанията между 2015 г. и 2016 г. След като насочат смартфоните си към даден човек са нужни няколко секунди да видят името и снимката от неговия акаунт във Facebook. Няма да е изненадващо, ако алгоритмите на софтуера се използват за разпознаване на лицата на потребителите, които качваме в социалната мрежа. Официалният говорител на Facebook потвърди за наличието на подобен продукт и уточни, че компанията постоянно експериментира с различни технологии.