Ученици от гимназията по транспорт в Бургас участваха в демонстрация с камион за безопасно движение

Кметът на град Бургас Димитър Николов се включи в международното обучение „Виждам те. Виждаш ме.“.


Днес в Бургас се проведе обучение за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони, което организирахме за нашите клиенти от Транспрес. Обучението "Виждам те. Виждаш ме."е част от международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света. Обучителите са професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проекта реализирахме с подкрепата на Главна дирекция “Национална полиция”.

Участие взеха над 70 осмокласници от бургаската Професионална гимназия по транспорт. Специално участие имаше и кметът на морския град Димитър Николов, който поздрави участниците и им връчи сертификати за завършено обучение.


Учениците бяха запознати със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. Над 70 участници се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата. Инспектор Пеньо Господинов от „Пътна полиция“ – ОДМВР Бургас представи пред учениците правилата за велосипедистите на пътя.

„От самото начало нашата идея беше да влезем във възможно най-много училища и да обучим възможно най-много ученици, защото много малък процент от тях са се качвали в кабината на камион. Това е практическо знание, което представяме на децата по един много интересен начин. Служителите на Транспрес и Волво поеха с голяма отговорност задачата и съм щастлив, че кампанията набира все по-голяма популярност и в следващия един месец плановете са ни да влезем с камиона в училищните дворове в Кърджали, Свищов и Добрич. Благодаря на Главна дирекция „Национална полиция“, на институциите и общините, с които работим и от които получаваме пълна подкрепа за проекта“, коментира управителят на Транспрес Веселин Стоянов.

До момента обучения като част от кампанията „Виждам те. Виждаш ме.“ са проведени в София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас. През тази учебна година организаторите продължават кампанията и в други училища в страната.